Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja

2019.03.21

2019. március 21-én a hazai térképészet és földmérő szakma jeles képviselőit látta vendégül a Nemzeti Köszszolgálati Egyetem Hungária körúti campusa, a Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja alkalmából megrendezett szakmai konferencián.

A rendezvényt a Földmérők Nemzetközi Szövetsége (FIG), az Európai Földmérők Tanácsa (CLGE) és az Egyesült Államok Földmérő Társasága (NSPS) felhívására szervezte meg a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) együttműködésével és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A rendezvény fővédnökségét Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökségét Szalay László László ezredes, az MH GEOSZ szolgálatfőnöke vállalta fel.

Az évente megrendezésre kerülő konferencia célja, hogy népszerűsítse és a szélesebb közönséggel is megismertesse a földmérő, térinformatikus szakma csaknem minden szakterületen megmutatkozó fontosságát, bemutassa történelmi múltját, felhívja a figyelmet az új technológiákban való nélkülözhetetlen szerepére. Az idei rendezvénynek különös jelentőséget adott báró Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója. A világhírű magyar fizikust, akadémikust, Magyarország egykori vallás- és közoktatásügyi miniszterét és a Magyar Tudományos Akadémia elnökét az Európai Földmérők Tanácsa 2019-ben az "Év Európai Földmérőjének" választotta. A konferencián számos előadás emlékezett meg Eötvös Loránd munkásságának szakmai jelentőségéről, a nevét viselő torziós inga megalkotásának történetéről és jelentőségéről.

A konferencia a Műveleti Támogató Tanszék katonai térképész és földrajz oktatói által, valamint az MH GEOSZ támogatásával az önálló magyar katonai térképészet fennállásának századik évfordulójára szervezett rendezvénysorozat részeként alkalmat adott a honvédelem és térképészet kapcsolatrendszerének bemutatására is. Egyebek mellett ez is indokolta a rendezvény helyszínválasztását.

A konferenciát Dr. Ádám József akadémikus, az MFTTT elnöke nyitotta meg, köszöntve a rendezvényen szép számban (több kétszázan) megjelent érdeklődőket, akik négy fő témakörben összesen 13 előadást és két rövidfilmet tekinthettek meg. A konferenciát Iván Gyula, az MFTTT főtitkárhelyettese zárta. Zárszavában köszönetet mondott a szervezőknek és a helyszínt biztosító Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar képviselőinek a rendezvény sikeres megrendezéséért, valamint az előadóknak a program színvonalas szakmai tartalmáért.

A rendezvény részletes programja és előadások az MFTTT honlapján érhetők el.