Hallgatói vetélkedő

2019.02.12

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálattal (MH GEOSZ) együttműködve idén is játékos szellemi vetélkedő megrendezésével emlékezett meg február 4-ről, a Magyar Katonai Térképészet Napjáról. A megmérettetésre egyetemi hallgatók és tisztjelöltek, valamint középiskolai tanulók és növendékek jelentkezését várták a szervezők.

fotó: Szilágyi Dénes
fotó: Szilágyi Dénes

Az idei alkalomnak különös jelentőséget adott az önálló magyar katonai térképészet megalakulásának 100. évfordulója. A centenárium tiszteletére a vetélkedő helyszínéül a magyar katonai térképészet évszázados bázisát (Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 7-9.) választották a rendezvény szervezői.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett vetélkedőre ebben az évben február 12-én 14:00 órai kezdettel került sor, ahol az induló ötfős csapatok térképészeti, tereptani és földrajzi ismereteiket mérhették össze. A rendezvényen megjelenteket Dr. Kállai Attila alezredes a NKE HHK egyetemi docense köszöntötte, majd Szalay László ezredes, az MH GEOSZ szolgálatfőnöke mondott rövid ünnepi beszédet a jeles évforduló kapcsán.

Szalay László ezredes (fotó: Szilágyi Dénes)
Szalay László ezredes (fotó: Szilágyi Dénes)

Ezt követően a játékra jelentkezett összesen 11 csapat és a vetélkedőn szép számban megjelent nézők a Katonai Filmstúdió rövidfilmjét tekinthették meg a magyar katonai térképészet 100 éves történetéről. Érdemes volt a film részleteit megjegyezni, ugyanis az ezt követő kvízjáték kérdései az abban elhangzott tények és adatok körül forogtak. A kérdésekre idén a nézők is válaszolhattak, a versenyző csapatokéval megegyező tesztlapok kitöltésével.

Az idei vetélkedő eredménye:

  1. helyezett csapat: "Gulyásék" NKE HHK (csapattagok: Filip Dominik htj., Krupp István htj., Mézes Viktória htj., Szabó Roland htj., Varga Viktória htj.)
  2. helyezett csapat: "Harmadévesek" NKE HHK (csapattagok: Budvig Gábor htj., Kapuszta Bálint htj., Péter Dániel htj., Virág Orsolya htj., Vona Márk htj.)
  3. helyezett csapat: "Felhőkarcolók" NKE HHK (csapattagok: Farkas Péter htj., Horváth Bence htj., Varga Balázs htj., Vinis Péter htj., Miklósi Dávid Péter)
fotó: Szilágyi Dénes
fotó: Szilágyi Dénes

A képzeletbeli dobogó első három fokán végzett hallgatók érdemét külön növeli, hogy a megmérettetés erős mezőnyében az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, valamint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karáról érkező térképész, földrajzos hallgatók is küzdöttek.

fotó: Szilágyi Dénes
fotó: Szilágyi Dénes

Az elmúlt évekhez hasonlóan a rendezvény támogatóinak jóvoltából minden résztvevő csapat részesült díjazásban, de természetesen a legértékesebb díjakhoz (könyv- és térképkiadványok) az első három helyezett csapat tagjai juthattak hozzá. Külön díjazásban részesült a legjobb civil és katonai csapat, továbbá a - GDI Magyarország Kft. felajánlásával az első helyezett csapat térítésmentesen vehet egy a cég által szervezett térinformatikai tanfolyamon. Az idei vetélkedőn a legtöbb helyes választ adó nézők is kaphattak apróbb díjakat.

fotó: Szilágyi Dénes
fotó: Szilágyi Dénes

A vetélkedő kezdetéig és az eredményhirdetés előtti szünetben lehetőség nyílt a Magyar Katonai Térképészet Szakmatörténeti Múzeumának gyűjteményét is megtekinteni, mely a rendezvény helyszínének szomszédságában található.

A vetélkedő hirdetménye innen tölthető le. A beszámolót a részletes csapateredményekkel még bővíteni fogjuk.