Ünnepi állománygyűlés

2019.02.01

A Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat és a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében ünnepi állománygyűlés került megrendezésre, az önálló magyar katonai térképészet fenállásának 100. évfordulója alkalmából, a Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Közponban 2019. fenruár 01-én.

Az ünnepségen megjelenteket Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a Magyar Honvédség az ország védelmi képességének utolsó bástyája, s a védelmi rendszerben a katonai térképészek munkája elengedhetetlenül fontos. A Magyar Honvédség jelentős átalakuláson megy keresztül napjainkban, és az ennek eredményeként megteremtődő ütőképes, modern haderőnek szerves része a katonai térképészet. Éppen ezért az átfogó haderőfejlesztésnek a katonai térképészet is része lesz.

A centenárium alkalmából a köztársasági elnök csapatzászlót adományozott az MH Geoinformációs Szolgálatnak. A csapatzászlót Szegő László dandártábornok, a köztársasági elnök főhadsegéde adta át Szalay László ezredesnek, az MH GEOSZ szolgálatfőnökének. Az adományozó levélben Áder János így fogalmazott: „A katonai térképészek olyan pontosan ismerik a látható, mérhető világot, benne közös hazánkat, ahogy csak nagyon kevesen. Emlékeztesse önöket ez a zászló elődeikre, akik az elmúlt századok során különleges tudást alkalmazva megannyi hősies küzdelemben álltak helyt.”

Szalay László ezredes ünnepi beszédében kifejezte köszönetét a köztársasági elnöknek a csapatzászló adományozásért. Megjegyezte, hogy egy katonai alakulat, jelen esetben a Geoinformációs Szolgálat, nem létezhet csapatzászló nélkül. Ahogy nemzeti lobogónk piros-fehér-zöld színe az erőt, a hűséget és a reményt jelképezi, a csapatzászló a hazához, a katonai eskühöz és a csapathoz való kitartó hűség, bátorság, katonai becsület és bajtársiasság szent jelképe számunkra.

Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is kitért köszöntőjében a katonai térképészek nélkülözhetetlenségére. „Az önálló magyar katonai térképészet elmúlt száz éve, és az a munka, amit az elődök elvégeztek, ennek fényes bizonyítéka, hiszen megmutatta, hogy a magyar emberek ezen a területen is tudnak maradandót alkotni.”

A rendezvény részeként elismeréseket adtak át, majd levetítették az önálló magyar katonai térképészet száz évét bemutató filmet. Az ünnepségen résztvevők átvehették az évforduló alkalmából a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent A magyar katonai térképészet 100 éve című könyvet. 

A rendezvény képes beszámolója innen elérhető.